Kovács Nimród Nagy Eged SKY, 2017: Mindenki szereti

Kovács Nimród csak nagy bort tud készíteni. Ez most nem egy hízelkedéstől habzó első mondat, nem úgy értem, hogy csak nagyon jót, hanem szó szerint, csak nagyot. Persze előfordul, hogy egy bor nagy is és még nagyon jó is…
Jaj, lehet, hogy a Sky Furmint pont ilyen?

Kovács Nimród SKY Furmint, Eger, 2017

A reklámguru bora

Szóval a KNW borok szinte mindig hangosak, nem akarnak keveset markolni, képtelenek észrevétlenek maradni, a borszakírók viszolyogtató szavát, hogy „elegáns”, ha használnám se tudnám rájuk mondani. (Jó, talán a Grand Bleu-re igen.) De hát milyen legyen annak az embernek a bora, aki évtizedeken át az USA-ban volt reklámguru, ha nem harsány? MI?!
Én az elmúlt tíz évben elég sok Kovács Nimród-bort kóstoltam, és folyton hümmögtem, sőt hammogtam Nimródnak, hogy „jó, jó, de itt egy kicsit kevesebb hordó még jobb lenne”; vagy „nagyon tetszik, de ha emellé a nagy test mellé egy kicsit több savérzet jönne”; meg „minden szuper, de ez a masszív alkohol”… Aztán pár éve rájöttem, hogy teljesen értelmetlen ez a hammogás, mert ez tényleg úgy van, mint a kutya-gazdi, meg beosztott-főni viszonylatokban, hogy a bor is előbb-utóbb tök olyan lesz, mint a (boros)gazdi.

A főborász bora

Valamint! Valamint az van, hogy jó néhány borász-eridj! után Kovács Nimród úgy tűnik, megtalálta az igazit, Polyák Istvánt, akinek érkeztével a borok, amellett, hogy megmaradtak nimródosak, egy fokkal visszafogottabbak, rafináltabbak lettek. Valahogy úgy képzelem, hogy míg a tulajdonos nagy ecsettel és élénk színekkel fest, a borász szépen eldolgozza a képet.
Így aztán most már a legtöbb KNW-bor olyan, hogy mindenki köszöni szépen, szereti: aki a poharat szétfeszítő extrovertáltságot keresi egy borban, az is megkapja a magáét, mint ahogy az is, aki kifinomultságot és részletgazdagságot.

Az első unoka bora

Az első unokáról elnevezett Sky Furmint 2017-es évjárata pont ilyen. Azonnal adja magát, intenzíven hordós, vaníliás, sok körtés aromával villogó, összetéveszthetetlenül nagy-magyar-furmintos. És közben remek savú, harmonikus, sokrétű bor, a kortyban minden megfigyelhető sok szép részlet egymást erősíti. Szeretni fogják azok is, akik az első pillanattól az utolsóig csak élvezni akarnak egy bort, és azok is, akik a pohárral a kezükben inkább egy felfedező túrára indulnak.
Emiatt a sokoldalúsága miatt azt gondolom, hogy a Sky nemzetközi mércével is, azaz mindenhol a világban, bármilyen kóstolók előtt is megállja a helyét… Egy magyar bor (egy furmint!), amit bárhol pukkantunk ki, mindenki elismerően fog bólogatni (hümmögni-hammogni).

Összegzés

Furmint by Nimród. Még véletlenül sem lehet összekeverni a tokaji változatokkal. Krémes, telt, hordós - és mégis hörpölős.

— NagySebestyen

Kapcsolódó postok

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rólam

Nagy Sebestyén vagyok. Borról beszélek ezen a blogon. Borról és mindenről, ami borral kapcsolatos. És minden téma kapcsolatos a borral. Például úgy, hogy ha megbeszéljük, kinyitunk közben egy bort… :) Tovább

Hirdetés

Legutóbbi posztok
Kategóriák
Legnépszerűbb
Archívum