Top 100 Magyar Borom (50 – 41.)

Íme, a Top 100 Magyar Borom lista 3. része, melyben az 50 – 41. borok találhatók, és melyben már elérjük a 9.0-val jelölt szédítő csúcsokat is.

A lista 100 – 76. borai itt elérhetők.

A lista 75 – 51. borai meg itt.

50. Szászi Birtok Liliomfi, Badacsony, 2020 – 8.9 pont

Ha Szászi-bort kóstolok, vagy éppen írok róla, mindig odaképzelem a bor köré a szülőföldjét is, a Szászi Birtokot – ez soha nem megy másképp. A Szentgyörgy-hegy oldalán álló pincét, az éttermet a terasszal és alatta a szőlőt, szemben a Szigligettel és persze a családi ház melletti vendégházat a diófával és paddal, ahol eltöltöttem már néhány napot és olykor-olykor sikerült is csillagos éjszakán a hálószobáig eljutnom a nevezett diófa alól. A Szászi Birtok bio szőlőbirtok, igazi rendes családi vállalkozás, 18 hektárral és viszonylag széles szortimenttel – a kevés pincészetek egyike, ahol csókaszőlő is terem –, de az abszolút kedvenceim tőlük az olaszrizlingek. A Liliomfi illatában ott van a fajta jellegzetes mezei virágossága, ezúttal már-már gyógynövényes karakterrel és egy kis őszibarackkal. Új fában érlelt darab, a textúra krémes, a kortyban a fehér húsú gyümölcsök aromái mellett érződik a hordó, vaníliás jegyekkel és cserességgel – de tényleg csak „finom utalásféleképpen”. A Liliomfi fajtajelleges, sokszínű, harmonikus, klassz olaszrizling. (saját beszerzés)

Szászi Birtok – a szerző párás tekintetén át

 

49. Györgykovács Pince Olaszrizling, Somló, 2020 – 8.9 pont

Györgykovács Imre borainak egyetlen súlyos problémája, hogy alig van belőlük. Pedig mind milyen tökéletes, tiszta, csiszolt remekmű! Ez az olaszrizling is 0,18 hektár – vagyis kb. annyi, hogy a komplett mennyiséget felhörpinthetné a násznép egy becsületesebb lagzin. Intenzív illat, a kötelező rezedával és sokféle citrussal. A sav nem túl magas (de nem is lágy a bor, pojjó), és a kortyban is rengeteg citrus kavarog, meghintve zöldfűszerekkel és sóval – azaz megvan benne a klasszikus somlói, gyakran „ásványos”-nak mondott karakter. Aromás, érett, szépséges olasz, a terroirra jellemző extra krafttal. (saját beszerzés)

 

48. Heimann Pincészet Barbár, Szekszárd, 2019 – 8.9 pont

Minden évjáratban kíváncsi vagyok, hogy sikerül a Heimann Pincészet egyik csúcsbora, a Barbár. Ez van, ez a Barbárokra várva 21. századi kiadása, és ezek a barbárok tényleg el is jönnek minden évben, és mindig másképp festenek. Az előző (2018-as), bevallom, annyira nem tetszett, balta helyett koktélosvödör volt a kezében, rózsaszín szívószállal, ami azért, lássuk be, mérsékelten autentikus barbároutfit. Na de a nemrég előtoppant 2019-es újra régi erejében dübörög! Az évjárathatás miatt ez már nem mutat túlérett jegyeket, élénkek a gyümölcsök: telis-tele van az illat is meggyel, szilvával, mellette egy kis fűszeresség és enyhe, finom csokisság. Élénk savérzet, érett, csiszolt tanninok és előtérben lévő feketegyümölcsök, leginkább feketeszeder. 40% kékfrankos, 20-20-20 cabfranc, merlot és tannat. A kortynak az elejétől a végéig szép élénksége van, az utóíz is hosszú – úgyhogy ez már nekem való barbárbarát. (Pannon Karácsony)

 

47. Böjt Bikavér Superior, Eger, 2018 – 9.0 pont

Intenzíven hordózott vörösbor, illatában is főképp a hordós érlelés jegyei jönnek: szerecsendió, szegfűszeg, kókusz, még egy kis füstösség is. Mellette azért kikandikálnak némi meggyek is. Kóstolva a nagyon érett gyümölcsök vannak a frontban, szottyadt szamóca, meggybefőtt. A meglepetés, hogy ilyen illat és érett aromák mellett feszes savérzet és határozott élénkség is van a kortyban, ami először zavarba ejti a sztereotípiáit szorongató kóstolót, aztán meg rabul. Nagyon 2018-as, vaskosan-lomhán gyümölcsös és mégis vibráló bikavér, avagy élete táncát lenyomó túlsúlyos balerina. Én eldobtam a sztereotípiákat és megadtam magam, remélem, nem bánom meg. (Borjour Eger Superior)

 

46. Kolonics Pincészet Juhfark, Somló, 2021 – 9.0 pont

A somlói Kolonics Pincészet az utóbbi években szárnyal, soha nem csalódom a boraikban, egy-kettő pedig minden évben szuperklasszis szint. Az idei újdonságok közül a legjobban a 21-es juhfark tetszett, komplex illatában mezei virágok, méz és egy kis érdekes földes-avaros jegy. Nagyon szépen egyensúlyos bor: a savérzet, a test és az alkohol is közepes, miközben az aromaintenzitás kiemelkedő. Citrusok, alma, barackosság egymás hegyén-hátán. Az utóíz hosszú és a barackok mellé odafér egy jellegzetes sós-ásványos karakter is. Csúcséttermek degusztációs menüjének utolsó tételeként önmagában megállná a helyét. (Borjour Somló)

 

45. Riczu Tamás Borászata Villányi Franc, Villány, 2018 – 9.0 pont

Könnyed, intenzíven gyümölcsös Villányi Franc Riczu Tamás siklósi ültetvényéről. Teljes érettségben szüretelt alapanyag, a területen rendszerint erőteljes a széljárás, ennek is köszönhetően a savak kevésbé „égnek el”. A kézi szüret után a feldolgozás során a maceráció minimális, ezért a tanninok visszafogottabbak, az aromák viszont annál kifejezettebbek. Feketeszeder, feketeribizli, licorice és egy kis bors. Francia, magyar és amerikai hordókban érett – a hordózottság nagyon kifinomult és ízléses. Juicy, kedves és korszerű műremek, ami bárhol a világban tetszést aratna. (Borjour Villányi Aranykóstoló)

Riczu Villanyi Franc

 

44. Eszterbauer Borászat Báró Steiner Bikavér, Szekszárd, 2018 – 9.0 pont

Egészen egzotikus illat, távolkeleti fűszerekkel, édesgyökérrel. Persze már a gyümölcsök is felütik a fejüket: a meggy és a szilva szépen pakolja magát és megjelennek az illatban a pörköléses jegyek is. Szóval már első blikkre egy nagy, hordós házasítással van dolga a felkészült kóstolónak. Kóstolva a nagyborosság csak fokozódik: masszívak a tanninok, odateszi magát a hordó is, de nyílnak szépen a feketeszedres gyümölcsök is és egészen hosszan díszítik ezt az elsőre már-már ijesztően nagy szerkezetet. Fiatal nagy bika, óriási formátummal és potenciállal. (Borjour Szekszárd Suckling-kóstoló)

 

43. Csányi Selection Vesper, Villány, 2017 – 9.0 pont

A Csányi Pincészet csúcsbora, melyben a cabernet sauvignont és a merlot-t kékfrankossal könnyítették. Illatban és ízben is a szép, érett cabernet az uralkodó, feketeribizlivel, pici leveles és enyhén fűszeres karakterrel. Villány legmenőbb dűlőiből: a Kopárból, a Csillagvölgyből és az Ördög-árokból származik a szőlő, a hordók nagyobbrészt magyar, kisebb részben francia 300 literesek. Csiszolt, érett, feketegyümölcsös bor, érezhető, de nem túlzó hordófűszerekkel és csokissággal az utóízben. Nagy villányi karakter, de nincs benne semmi túlnyomatva: szép a savszerkezet, értő a hordóhasználat és finoman integráltak a tanninok is. (Borjour Villányi Aranykóstoló)

Csányi Pincészet Vesper

 

42. Barcza Pincészet Olaszrizling, Somló, 2021 – 9.0 pont

Nem kell egy fehérbornak „nagynak” lennie, hogy a legjobbak között emlegessük. Elég, ha komplex és egészen intenzív az illata – citrusok, mezei virágok –, jó tartást ad a savszerkezete, intenzíven aromás  kóstolva is – citrusok, alma, zöldalma –, hosszú az utóíze… és meg is vagyunk, 90 pont, pipa! Mennyivel könnyebb mindezt leírni, majd jól meginni ezt a remek, könnyű és koncentrált olaszrizlinget, mint megcsinálni! Szuper szakmát választottam. (Borjour Somló)

 

41. Holdvölgy Vision, Tokaj, 2019 – 9.0 pont

Nem szoktam azt mondani egy borra, hogy szép, mert elcsépelten modorosnak tartok bármilyen italt leszépezni. (A sörösök, ugye, nem modoroskodnak így? Nem tudom elképzelni, hogy így affektálnak a viking kinézetű, szakállas sörös arcok egymás között, hogy „ez egy szép lager!” Bár ki tudja, lehet, hogy csak idő kérdése, és minden „italszakértő” meghülyül.) De erre a tokajira egyszerűen nem tudnék találóbb jelzőt mondani (mint hogy szép). Már az illata is olyan szépen áll össze: van benne birsalma, körte, aztán a hordós érlelés enyhe vaníliái, finom karácsonyi édesfűszerek… A test és a savérzet is szépen fejlett, nagy, de nem túl nagy. Az aromák kóstolva is intenzívek: sokféle körte és barack érződik, a korty elejétől a végéig, nincs üresjárat, csak a folyamatos, sokszínű szépség van. Furmint, hárs és kabar házasítása egyébként és ez a pincészet úgynevezett alapbora! Magamra vessek, hogy idén nem kóstoltam a többit. (VinCE Gála)

Kapcsolódó postok

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rólam

Nagy Sebestyén vagyok. Borról beszélek ezen a blogon. Borról és mindenről, ami borral kapcsolatos. És minden téma kapcsolatos a borral. Például úgy, hogy ha megbeszéljük, kinyitunk közben egy bort… :) Tovább

Hirdetés

Legutóbbi posztok
Kategóriák
Legnépszerűbb
Archívum